norska flagga
Norska

Veien hjem – slik kjøper du bolig i Sverige

Kjøp eller salg av bolig er ofte noe av det viktigste vi gjør her i livet, og det kan være vanskelig å forstå alle deler av prosessen. Vi vil gjøre det enklere for deg å navigere gjennom det svenske boligmarkedet og legge til rette for at du skal kunne gjøre det riktige når du skal kjøpe eller selge bolig.

Vi kan også formidle kontaktinformasjon til en tolk som kan bistå i viktige deler av kjøp- og salgprosessen. Ta gjerne kontakt med noen av avdelingene våre.

Nedenfor finner du mer informasjon om det svenske boligmarkedet, og v forklarer gangen i salg eller kjøp av bolig i Sverige.


Boligformer i Sverige

Meglerrollen

Før du kjøper bolig

Visning

Undersøkelser og befaring

Budrunde

Kontrakten

Før du overtar

Overtakelsesdato

Hva inngår i boligen?

Hvis noe likevel blir feil

Seks gode råd på veien

•Gjør deg godt kjent med boligmarkedet og prisnivået som råder – Les statistikk og boligannonser på for eksempel Hemnet.se, Maklarstatistik.se eller meglerkontorets egne hjemmesider.

•Pass på at du skaffer deg en skriftlig bekreftelse på lånet – Snakk med flere banker om finansiering av boligen og om hvilke regler som gjelder i Sverige.


•Gå på mange visninger – Gjør deg kjent med forskjellige områder, og gå på visninger for å danne deg et bilde om hvor du vil bo, og hvilke kriterier som er viktige for deg.


•Husk at bud ikke er bindende, og at ingenting er i boks før både kjøper og selger har skrevet under på kontrakten.


•Spør megleren om alt du lurer på, og dra nytte av kunnskapen vedkommende har – Meglere i Sverige ansettes av selgeren, men de skal også ivareta kjøperens interesser.


•Ikke glem å undersøke boligen – I Sverige har kjøperen en omfattende undersøkelsesplikt. Undersøk boligen du vil kjøpe, nøye. Hent inn en takstmann ved behov. Hvis du planlegger å kjøpe en bolig med bostadsrätt, er det også viktig å undersøke økonomien i sameiet.